כל מה שרציתם לדעת על - בשר שפונדרה
שפונדרה הוא נתח מדהים, שומני מאוד, וטעים במיוחד. אך הוא אינו פשוט וצריך לדעת כיצד לעבוד איתו ואיך להכין אותו בצורה טובה. למזלכם, צוות המומחים של "נתח קצבים" איגד לכם במקום אחד את כל מה שאתם צריכים לדעת על השפונדרה – מה המקור שלו? איך מכינים אותו? ואיך לבחור נתח טוב? כל התשובות ועוד, בשורות הבאות.
שפונדרה או אסדו?
רבים תוהים על ההבדל שבין שפונדרה לאסדו, אז לפני שנתחיל, כדאי לעשות סדר קטן. נתח השפונדרה מכונה בארץ גם כאסדו, וידוע גם כ-שורט ריבס. כל השמות הללו מתייחסים לאותו נתח – נתח מספר 9. באותו נושא חשוב להדגיש כי על אף שבארץ מכנים את השפונדרה בשם "אסדו", מדובר בטעות מזערית, שכן אסדו הוא למעשה שם כללי לשיטת צלייה של נתחים שלמים המקובלת בעיקר בארצות דרום אמריקה. במאמר זה נתייחס לנתח מספר 9 כ-שפונדרה.
המאפיינים של השפונדרה
השפונדרה הוא נתח בשר מדהים אשר לא בכדי הפך לנפוץ ופופולארי במיוחד. הוא שומני מאוד, כ-40% שומן בערך, סיבי יחסית ובעל טעם עז המגיע בין היתר מהעצם שלרוב מגיעה עם הנתח. בשל מאפייניו שציינו כעת, מתאים השפונדרה בעיקר לבישול איטי, תבשילים, קדירות, צלייה ארוכה או מעשנת. נתח השפונדרה אינו מתאים לצליה קצרה בשלמותו, שכן פעולה שכזו עשויה להביא לעוגמת נפש ולבזבוז של נתח טוב, אך לעיתים אם נתח משוייש במיוחד ניתן לקצב מתוכו "נשנושי אסאדו". את השפונדרה ניתן להשיג בכל קצביה והוא נמכר עם העצם, אך ניתן לבקש גם נתח חתוך וללא עצמות כלל.
איך להכין שפונדרה?
כפי שכבר ציינו, השפונדרה הוא נתח שמתאים לבישול וצלייה ארוכים, לא כדאי לצלות אותו על המנגל או להקפיץ במחבת. אם חשקה נפשכם בשפונדרה, כך כן כדאי להכין אותו:
• קדירות ותבשילים – נתחיל מהמובן מאליו, תבשילים\ קדירות בבישול ארוך. עולם הקדירות והתבשילים הוא אין סופי, אך אין ספק כי השפונדרה יכולה לשדרג כמעט כל תבשיל ארוך. העצם והבשר השומני שלה מוסיפים לתבשיל טעם עמוק ועז של בשר והופכים כל ביס לחוויה. התבשיל המפורסם ביותר בו כדאי לשלב שפונדרה הוא כמובן החמין.
• בישול בתנור – בישול של אסדו בתנור למשך שעות ארוכות זה בהחלט רעיון מעולה שיכול להניב תוצאות נהדרות. אפשר לבחור בבישול עם תיבול בסיסי של מלח פלפל ושום, וניתן לבחור גם בתיבול יותר מורכב שיתאים לטעם שלכם. בכל מקרה קחו בחשבון כי הבישול עשוי לארוך כ-6 שעות לכל הפחות.
• מעשנה – לא לכולם יש מעשנה, ומי שכן יש לו מעשנה סביר להניח כי אין לו צורך בקריאת שורות אלה. בכל מקרה, כמובן כי המעשנה כי אופציה נהדרת להכנת שפונדרה, בנתח שלם ובעישון ארוך.
• גריל – אחרי הכל, אסור לשכוח כי הגריל הוא מה שהקנה לשפונדרה את שמו השני – אסדו. זוהי השיטה המסורתית להכנת הנתח ולכן היא גם מניבה תוצאות משובחות. קחו בחשבון כי הכנה על הגריל מצריכה ניסיון, ידע ומיומנות. יש לצלות את הבשר באיטיות, תוך לקיחה בחשבון של המרחק בין האש לנתח.
איך לבחור שפונדרה?
ברחבי הרשת ישנם טיפים רבים לבחירה של בשר בקר באופן כללי ושל שפונדרה בפרט. אך אין ספק כי הטיפ הטוב מכולם הוא לקנות את הבשר מקצביה מוכרת ואיכותית, כזו אשר עובדת בשבילכם ומספקת לכם את הבשר הטרי, הטוב, והאיכותי ביותר.